Pączki zrobiłam na kefirze naturalnym zamiast na mleku. Do ciasta dodałam trochę otartej skórki cytrynowej dla smaku i aromatu. Po usmażeniu pączki posypałam cukrem pudrem.
pączki drożdżowe – lista składników:
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru zwykłego
- 2szkl. mąki tortowej
- 3 łyżki wódki
- marmolada truskawkowa do nadziewania
- olej do smażenia
- troszkę więcej niż 0,5szkl. kefiru naturalnego gęstego
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 25g świeżych drożdży
- 50g masła
- cukier puder do oprószenia
- 1 cukier waniliowy
pączki drożdżowe Przygotowanie:
Zobacz również: inna ciekawa recepturka
Wcześniej zabiłem kefir i jajka z lodówki, aby miały temperaturę kosmiczną. W misce rozkruszyłam drożdże. Dodałam łyżkę mąki i łyżkę cukru. W misce wymieszałam kefir tak, aby nie było grudek. Dałem podwyżce kilka chwil na wzniesienie się. Pozostawiam pastę do ostygnięcia bezpośrednio po skropleniu jej na patelni. Resztę mąki przesiałam do miski. Mąkę połączyłam z jednym całym jajkiem i jednym żółtkiem, pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na lekkie, puszyste ciasto. Dodałem przyrost. Za pomocą werbli i blendera zacząłem majstrować przy mieszance (można też zrobić to ręcznie). Dodałam wódkę i masło, które roztopiło się już podczas wyrabiania ciasta. Pracowałem z mieszanką przez kilka sekund, aż zaczęła odsuwać się od ścianek miski w satysfakcjonujący sposób. Ciasto przykryłam ściereczką i zostawiłam w misce do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie posypałam mąką stół i rozwałkowałam ciasto na placek o grubości około jednego centymetra. Za pomocą szklanki odmierzyłam 7 cm i wycięłam z masy kółka. Na połowie krążków rozsmarowano dobrą łyżeczkę marmolady. Okrągłe pączki obramowałam zalewając talerze galaretką i naklejając na nie krążki z galaretki bez konfitury. Na desce do ciasta pozwalam pączkom rosnąć przez około 15 do 20 minut. W garnku rozgrzałam olej. Pączki smażyłam z obu stron na złoty kolor, po czym przekładałam je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Jeszcze ciepłe pączki obtoczyłam w cukrze pudrze.
Dodaj komentarz