Dziś mam dla Was przepis na przepyszne racuszki, inspirowane smakami z dzieciństwa. Nie są to jednak klasyczne racuszki ( choć takie też znajdziecie na blogu!), a racuszki z dodatkiem jogurtu ( można zamienić na kefir ) i tartych jabłek z cynamonem. Bardzo delikatne, niesamowicie lekkie i puszyste. Wspaniały pomysł zarówno na leniwe śniadanie jak i słodki obiad czy podwieczorek. Spróbujcie koniecznie! Wspaniale smakują z cukrem pudrem, kleksem śmietany albo np. polewą z mlecznej czekolady. Zarówno dzieci i dorośli będą zachwyceni!
pączki jabłkowe – lista składników:
- * jabłko – 1 sztuka
- * jogurt naturalny – 180 g
- * cukier – 1 łyżka
- * olej do smażenia
- SKŁADNIKI:
- * proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- * cynamon -1 łyżeczka
- * mąka pszenna – 200 g
pączki jabłkowe Jak przygotować
Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis
1. Metoda gotowania: Jajka i jogurt są łączone. Aby uzyskać konsystencję przypominającą mus, zmiksuj jabłko, cynamon i cukier. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Za pomocą ręcznej trzepaczki dokładnie wszystko wymieszaj. Olej jest podgrzewany. W oleju dodaj małą łyżkę mieszanki. Pączki powinny być upieczone z różnych stron, aż się ładnie zarumienią. Za pomocą papierowego ręcznika zabijamy. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem. Weź udział w wybuchu!
Dodaj komentarz