pączki na kefirze – składniki:
- 2 łyżki cukru zwykłego
- skórka otarta z połowy cytryny
- troszkę więcej niż 0,5 szkl kefiru naturalnego gęstego
- 1 żółtko
- 3 łyżki wódki
- olej do smażenia
- 2 szkl mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- cukier puder do oprószenia
- 1 cukier waniliowy
- marmolada truskawkowa do nadziewania
- 1 całe jajko
pączki na kefirze Jak zrobić:
Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura
Pączki podane na kefir powinny być w miarę ciepłe. Wbij drożdże do miski. Dodaj kefir, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Po wymieszaniu odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać do miski, przepuszczając przez sito. Po upłynnieniu pasty w garnku, pozwól jej ostygnąć. Jajko i żółtko utrzeć na gładką masę z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Skonsoliduj to i mąkę. Po dodaniu przebicia zacznij układać ciasto. Pastę i wódkę należy dodawać jednocześnie. Masuj mieszaninę, aż oderwie się od ścianek miski i będzie gładka. Niech wstaną. Następnie, w tym momencie, spraw, aby tak się stało i wyjmij kółka szklanką. Aby zrobić pączki, posmaruj marmoladą połowę krążków, przykryj drugą połową i sklej. Po wyrośnięciu pączków smażymy je na rozgrzanym oleju. Przed ułożeniem na ręcznikach papierowych obtoczyć w cukrze pudrze.
Dodaj komentarz