Przepis na Pączki na kefirze

pączki na kefirze – składniki:

  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • troszkę więcej niż 0,5 szkl kefiru naturalnego gęstego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki wódki
  • olej do smażenia
  • 2 szkl mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • cukier puder do oprószenia
  • 1 cukier waniliowy
  • marmolada truskawkowa do nadziewania
  • 1 całe jajko

pączki na kefirze Jak zrobić:

Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura

Pączki podane na kefir powinny być w miarę ciepłe. Wbij drożdże do miski. Dodaj kefir, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Po wymieszaniu odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać do miski, przepuszczając przez sito. Po upłynnieniu pasty w garnku, pozwól jej ostygnąć. Jajko i żółtko utrzeć na gładką masę z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Skonsoliduj to i mąkę. Po dodaniu przebicia zacznij układać ciasto. Pastę i wódkę należy dodawać jednocześnie. Masuj mieszaninę, aż oderwie się od ścianek miski i będzie gładka. Niech wstaną. Następnie, w tym momencie, spraw, aby tak się stało i wyjmij kółka szklanką. Aby zrobić pączki, posmaruj marmoladą połowę krążków, przykryj drugą połową i sklej. Po wyrośnięciu pączków smażymy je na rozgrzanym oleju. Przed ułożeniem na ręcznikach papierowych obtoczyć w cukrze pudrze.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *