Pączki idealne dla mamy lubiącej słodycze i karmiącej maluszka, który ma skazę białkową lub dla osób niemogących spożywać mleka.
pączki ryżowe – lista składników:
- -krem czekoladowy/dżem/konfitura cokolwiek czym chcemy pączki nadziewać
- 1/2 kg mąki tortowej
- -szczypta kwasku cytrynowego
- -125 g margaryny
- -szklanka cukru pudru
- -starta skóra z jednej cytryny
- -3 kostki smalcu do smażenia
- -1/2 szkl cukru
- -1 łyżka spirytusu (może być wódka,chodzi o to żeby paczki nie wsiąkały tłuszczu przy smażeniu)
- -cukier waniliowy,całe opakowanie
- -szczypta soli
- -250 ml napoju ryżowego
- -6 żółtek
- -50 g świeżych drożdży
- Lukier:
- -2 łyżki gorącej wody
pączki ryżowe Jak przygotować
Zobacz także: inny przepis
1. Za pomocą blendera ubij żółtka na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i cukier waniliowy i ubij na sztywną pianę. Gdy margaryna się rozpuści, pozwól jej ostygnąć. Dodaj jedną łyżeczkę cukru do letniego napoju ryżowego, aby rozpuścić drożdże. Wymieszaj żółtka, alkohol i skórkę z cytryny razem w dużej misce po przesianiu mąki i dodaniu drożdży ręcznie lub łyżką. Ponieważ ciasto jest wyjątkowo luźne, dodaj upłynnioną margarynę zakładając, że wszystko jest już z grubsza skonsolidowane. Posypać mąką, przykryć czymś i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponieważ temperatura w pomieszczeniu będzie decydować o tym, jak szybko mieszanina wzrośnie, ważne jest, aby nie było przeciągów. Czas zmieni się w zależności od temperatury. 1 cm, na środek nałożyć nadzienie łyżeczką i ostrożnie skleić. Umieść je w ciepłym miejscu z materiałem na nich i usiądź ciasno, aby się rozwinęły i stały się miękkie. Aby zapobiec sklejaniu, układaj co 1 cm na posypanej mąką desce. Rozgrzej tłuszcz w garnku. Smaż z obu stron, aż będą jasnobrązowe. Gdy są jeszcze gorące, przykryj je. Cieszyć się 🙂
Dodaj komentarz