Przepis na Pączki tradycyjne

Tradycyjny przepis na pyszne i puszyste domowe pączki, nie tylko na Tłusty czwartek. Nadziewane marmoladą, z lukrem lub posypane cukrem pudrem.

pączki tradycyjne – składniki:

  • 16 g cukru waniliowego
  • DODATKOWO:
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 250 g marmolady
  • 50 g cukru
  • 9 żółtek
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 600 g mąki tortowej typ 450
  • 2 łyżki spirytusu
  • 300 ml mleka
  • 2,5 l oleju
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g drożdży świeżych

pączki tradycyjne Jak zrobić:

A może spodoba Ci się także: ciasteczka serowe z marmoladą

Proces planowania pączka rozpoczynamy od podwyżki. W misce wymieszaj drożdże z dwiema łyżkami mąki, dwiema łyżkami ciepłego mleka, jedną łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Wszystko dokładnie zmiksuj, przykryj materiałem i odstaw do wynurzenia w ciepłe miejsce. Wiem, że moje drożdże zawsze będą rosły, gdy użyję brojlera, który został wcześniej nagrzany do 30 stopni Celsjusza. 2 W robocie ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodawać po kolei pozostałe ciepłe mleko, masło i mąkę. Ugniataj przez chwilę, a następnie dodaj dwie łyżki spirytusu i szczyptę soli. Zmartwychwstały plan to ostatnie ustalenie, które jest dodawane do pałkarza po przepracowaniu go przez dwie lub trzy dodatkowe minuty. 3 Ponieważ mieszanka jest nadal wyjątkowo tania, przenosimy ją z miski do podgrzanego dużego wsadu i utrzymujemy nad nią kontrolę przez blisko 20 minut, mieszając powietrze, aż przestanie pozostawać i zacznie się dostosowywać. Nie posypujemy mąką! Kiedy będziesz układać ciasto, zacznie ono odchodzić od stołu i twoich rąk. 4 Opróżnij odtwarzacz do dużej miski i umieść go w ciepłym miejscu na godzinę. Objętość mieszanki powinna się podwoić. Po raz kolejny używam pieca nagrzanego do 30°C. 5 Po godzinie wyjmij zmartwychwstałego gracza i umieść go na przygotowanej wielkiej planszy. Mąką nie posypujemy, to jasne. Mieszanina powinna zostać teraz uwolniona; inaczej należy go odgazować pracując przez kilka minut. Następnie zwiń i pokrój na piętnaście równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulkę i delikatnie ją wygładź. Przykryj i pozwól drożdżom rosnąć przez dwadzieścia minut. 6 W garnku rozgrzej olej. Polecam zakup termometru, ponieważ musimy smażyć w temperaturze poniżej 175°C. Od tego momentu ciasto będzie bardzo szybko rosło, a my mamy pewność, że nic się nie zapali. 7 Umieść cztery do pięciu kulek podstawą do góry w garnku, przykryj i krótko podsmaż. Od tego momentu smaż drugą stronę jeszcze przez minutę bez przykrycia. Układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 8. Napełnij ciepłe pączki igłą lub rękawem; Tutaj użyłem przetworów. 9 Górna część pączka jest smarowana lub zanurzana w lukrze. Jak dokładnie powstaje lukier? Cukier puder należy dokładnie wymieszać z wodą lub wyciskarką do cytryny. Gotowy…. Miłego posiłku!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *