Pączki to słodki przysmak wymagający odrobiny cierpliwości. Jednak ich domowy smak i aromat w pełni wynagrodzi trud włożony w ich przygotowanie.
pączki z nadzieniem budyniowym – lista składników:
- 2 Szklanki mleka
- Składniki ciasta:
- 5 żółtek
- Łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Ponadto: lukier do dekoracji
- 3-4 Łyżki cukru
- Łyżeczka cukru waniliowego
- Pół opakowania drożdży piekarskich(50g)
- Opakowanie budyniu waniliowego
- Składniki farszu:
- Tabliczka białej czekolady
- 1 kg mąki pszennej
- Mały kieliszek spirytusu
- Jajko
- 1 i 1/2 Szklanki mleka
- Perełki kolorowe
- mniejsza połowa kostki margaryny
- 1/3 łyżeczki soli
pączki z nadzieniem budyniowym Przygotowanie:
A może spodoba Ci się także: inna receptura
1. 1. Do mieszanki drożdżowej dodać porcję szklanki mleka, kilka łyżek mąki i łyżkę cukru. Aby upewnić się, że roztwór podwoi swoją objętość, umieść go w ciepłym miejscu. Po rozpuszczeniu margaryny ostudzić. Następnie składniki na ciasto łączymy w misce i długo wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Zakładając, że jest zbyt rzadki, dodaj więcej mąki. Mieszankę przykryć czymś, aby wyrosła. 2. 2. W międzyczasie zrobić farsz. Niesie szklankę mleka wypełnioną kawałkami czekolady, cukrem i ciągłym mieszaniem, aby powstała bańka. Dodaj mąkę i budyń w proszku do bulgoczącego mleka z pozostałym mlekiem. Z boku pozwól margarynie ostygnąć. 3. 3. Gdy ciasto pączkowe wyrośnie, odrywać małe kawałki masy, wyrównać i na środek nałożyć łyżkę schłodzonej masy budyniowej. Aby zrobić pączki, dokładnie zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia, a następnie smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Twórz dobre projekty z lukrem i dodaj perły, aby się wyróżniały.
Dodaj komentarz