Przepis na Pączki z nadzieniem różanym

Bardzo smaczne pączki, nadziane marmoladą różaną. Smażę takie pączki od ponad 25 lat i są super, znikają z talerza w mgnieniu oka 🙂

pączki z nadzieniem różanym – lista składników:

  • połowa płaskiej łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • kieliszek spirytusu 25 ml
  • mleko szklanka (do wyrobienia ciasta)
  • mąka 0,5 kg
  • mała paczka cukru waniliowego
  • drożdże świeże 3 dag
  • na 11 dużych pączków.
  • żółtka 3
  • 1 łyżka masła
  • marmolada różana

pączki z nadzieniem różanym Jak zrobić

Zobacz również: inny ciekawy przepis

1. Drożdże rozdzielić w części szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do oddzielonej mąki dodać kawałek płaskiej łyżeczki soli, cukier waniliowy, 1 łyżkę margaryny, 3 żółtka, około pół szklanki mleka i szklankę duszy. Zagnieść ciasto, dodając wyrośnięte drożdże do mieszanki. Zagniatając ciasto w dłoniach, dostosuj mleko, aż się połączy. Przykryte materiałem pozostawić mieszaninę do wyrośnięcia na 60 minut. Aby zrobić pączki z wyrośniętego ciasta, odrywamy kawałek ciasta, spłaszczamy go, nadziewamy marmoladą i wbijamy w kulkę, zamiast wyciskać ciasto szklanką. i daj mu trzydzieści minut do wyrośnięcia. Usmażone pączki układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu po usmażeniu na gorącym oleju rzepakowym. Ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą lub lukrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *