Przepis na Pączki ze śmietaną i truskawkami

Puszyste pączki z aksamitnym kremem śmietanowym i truskawkami.

pączki ze śmietaną – lista składników:

  • masa śmietanowa:
  • 400 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • 5 żółtek
  • łyżka spirytusu
  • 50 g cukru + 1 łyżka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • truskawki
  • kostka smalcu
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 30 g drożdży świeżych
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • cukier puder do oprószenia
  • 0,5 l śmietany kremówki 30 %
  • 250 g mascarpone
  • szczypta soli
  • oraz:

pączki ze śmietaną Jak przygotować

Zobacz również: inna ciekawa receptura

zmniejszyć ilość drożdży, a następnie dokładnie dodać cukier i mąkę, łyżka po łyżce. Umieść bawełnianą teksturę na misce i pozwól jej rosnąć przez 15 minut. Dodaj plan gry, żółtka, cukier, cukier waniliowy i trochę soli na rozgrzaną wielką deskę, a następnie wsyp dodatkową mąkę. Połącz duszę z ostudzoną margaryną, aby uzyskać miękką, gładką mieszankę. Mieszaninę należy unieść na półtorej godziny w ciepłym miejscu z miską przykrytą tkaniną. 2. Układaj przez kilka sekund po umieszczeniu mieszanki na posypanym mąką cieście. Rozwałkuj ciasto o grubości około 2 cm, szklanką wytnij koła i przykryj materiałem, aby ponownie wyrosło po 30 minutach. Pączki smażymy po 2 minuty z każdej strony na oleju i smalcu o temperaturze 175 C. Podziel na pół i użyj papierowego ręcznika, aby usunąć nadmiar oleju. 3. Ubij cukier puder, śmietankę kremówkę i mascarpone, aż krem będzie gładki i gęsty. Umyj truskawki, pokrój je i połóż kilka na pączku. Krem przełożyć do przygotowanego ładnego woreczka, wcisnąć na truskawki, przykryć drugą częścią i posypać cukrem pudrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *