naleśniki obiadowe – lista składników:
- Pół łyżeczki cukru
- Olej
- 1 łyżeczka kolorowego
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia (bądź ¼ łyżeczki sody)
- pieprzu
- 100 g mąki
- Szczypta soli
- 1 jajko
- 500 ml mleka
naleśniki obiadowe Jak zrobić:
Zobacz także: inny przepis
Naleśniki obiadowe zwane „Pełnoziarnistymi” Mleko o temperaturze pokojowej łączymy z przesianą mąką za pomocą rózgi. Dodaj cukier, sól i pieprz. Następnie należy dodać roztrzepane jajko. Proszek do pieczenia dodaje się na samym końcu, aby uzyskać puszystą strukturę. Można dodać trochę mąki, jeśli konsystencja jest zbyt płynna. Smaż naleśniki na oleju po dwie minuty z każdej strony na jednej trzeciej mocy palnika. Dobry apetyt!
Dodaj komentarz