Przepyszne ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą, które robi się bardzo szybko i smakują nie tylko dzieciom.
kruche ciasteczka z masłem orzechowym – składniki:
- Pastylki czekoladowe lub kilka kostek czekolady pokrojonej na mniejsze kawałki
- 160 g mąki pszennej typ 450
- 120 g masła zimnego
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 8 łyżek mleka
- 70 g cukru trzcinowego
- 50 g masła orzechowego w proszku lub tradycyjnego (wtedy nie dodaje się mleka)
kruche ciasteczka z masłem orzechowym Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: inny przepis
1. Do uzyskania konsystencji piasku, w misce połącz suche składniki z masłem. 2. Zbierz dodatkowe okrawki, z wyjątkiem kawałków czekolady, w gładką tasiemkę. Będzie niesamowicie szorstki i gruby. 3. Nakładając łyżką masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodaj kilka kawałków czekolady do każdego smakołyku. 4. Przysmaki należy podgrzewać przez 20 do 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na górze i na dole. Po upieczeniu ostudzić na kratce z drutu.
Dodaj komentarz