Przepis na Ponczowe babeczki

ponczowe babeczki – lista składników:

  • masło
  • rum 25 ml
  • woda 1 szklanka
  • cukier waniliowy
  • mąka
  • cukier 50 g
  • mleko
  • pszenna
  • bita śmietana
  • jajka
  • skórka z cytryny
  • drożdże
  • czekolada opcjonalnie
  • owoce 250 g
  • cukier 130 g

ponczowe babeczki Jak zrobić:

Zobacz także: ciasteczka

Bułeczki z ponczem Wymieszaj ciepłe mleko i trochę słodkich drożdży. Margaryna powinna ostygnąć przed upłynnieniem. Dodaj cukier i wanilię do jajek. Mąkę należy wymieszać z roztworem drożdży, jajkami i ostudzonym masłem. Ciasto przykryć i po dokładnym wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia. Formy do kominów oprószyć mąką i naoliwić. Następnie użyj wyrośniętej mieszanki, aby wypełnić ją więcej niż do połowy. Przykryj i odpocznij przez około dwadzieścia minut. Dziurkacz. Cukier, sok z cytryny i wodę podgrzewamy razem do rozpuszczenia cukru i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180-200 C. Zabijamy z mocy, wlewamy rum i mieszamy. Przygotowany syrop wielokrotnie wylewa się na lekko schłodzone babeczki ułożone na głębokiej tacy. Najlepiej smakują pierwszego dnia, ale równie nietuzinkowo smakują drugiego dnia, gdy są przechowywane w lodówce w szklance. Bita śmietana i zwykły przedmiot powinny być wykorzystane do zawijania. Czerwoną porzeczkę podgrzewam z kilkoma łyżkami cukru i wodą dla wzmocnienia smaku. Po zdjęciu patelni z pieca dodałam jagody.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *