Przepis na PUSZYSTE PĄCZKI

Tak naprawdę zostało nam jeszcze troszkę czasu do tłustego czwartku, ale w przepis najlepiej zaopatrzyć się wcześniej. Można nawet go wypróbować wcześniej. Puszyste pączki, które najlepiej smakują z dużą ilością lukru i skórki z pomarańczy.

puszyste pączki – składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • – dżem lub powidła (smak według uznania)
  • – 100 g cukru
  • – 1 łyżka spirytusu
  • – 1 jajko
  • – olej do smażenia (1- 1,5 litra)
  • – 500 g mąki pszennej
  • – 250 ml mleka
  • – 4 żółtka
  • DODATKOWO
  • – 100 g masła (lub margaryny)
  • – 50 g świeżych drożdży

puszyste pączki Przygotowanie

A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis

Zorganizuj podwyżkę. Rozgniecione drożdże, 5 łyżek mąki, 1 łyżeczka cukru i trochę ciepłego mleka zagotować. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 do 15 minut. 2. Rozpuść margarynę lub pastę. 3. Pod prysznicem parowym (około 10 minut) ubij żółtka z pozostałym cukrem i jajkiem. 4. Do dużej miski wsyp dodatkową mąkę. Dodać masę jajeczną i wyrośnięty zakwas. Wyrobić ciasto, zagniatając je. Podczas kontrolowania dodawaj pokruszoną margarynę. Z ciasta wyrobić masę, która będzie elastyczna i gładka. Sklej i dodaj duszę jeszcze raz pod koniec. Połączenie ma niesamowity brak smaku. Staraj się w ogóle nie dodawać mąki.) 5. Ciasto powinno być utrzymywane w cieple przez 40 do 60 minut pod wilgotną ściereczką, aż podwoi swoją objętość. 6. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na oprószonym mąką blacie roboczym na grubość około 1/8″ 1 cm. Szklanką najlepiej formować krążki o średnicy 7 cm. Przykryj nadzieniem obficie talerze i część kółek. dokładnie brzegi 7. Na posypanym mąką blacie pączki przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Pączki powinny mieć lekką, przewiewną konsystencję. 8. Smażyć partiami z każdej strony na gorącym tłuszczu w temp. duży garnek.Pączki powinny całkowicie zanurzyć się w tłuszczu.Jeżeli pączki były bardzo napompowane podczas pieczenia, będą miały szczególnie biały brzeg.Temperatura tłuszczu powinna wynosić około 175°C. Pączki smażymy z jednej strony ok. 2 minut wystającą stroną do dołu. Pączki układamy na ręcznikach papierowych, aby odtłuszczły. 9. Pączki można udekorować lukrem lub cukrem pudrem. Najlepsze są te najświeższe. W filiżance, cukier puder, który został przesiany, i tyle gorącej wody łączy się, aby uzyskać lukier o pożądanej grubości. Dodaj więcej cukru pudru, jeśli jest za rzadki, i wody, jeśli jest za gęsty.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *