Przepis na Pyszne Muffinki

Szybkie muffinki z serem i z borówkami i u mnie z kleksem bitej śmietany bo takie suche nie przejdą ;))) Na wielkanocny stół polecam takie kolorowe i pyszne muffinki. wystarczy tylko kilka składników aby upiec niezwykle pyszne muffinki, a do tego krem czereśniowy. Pyszne muffinki na śmietance kremówce z kawałkami czekolady i jagodami kamczackimi. Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Polecam. Jeśli szukasz pomysłu, jak zrobić muffinki z Thermomixa z dżemem to trafiłeś w odpowiednie miejsce.
Te pyszne babeczki w swoim składzie mają mleko, jajka, mąkę pszenną, masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Przekonaj się sam, że przepis na muffinki z Thermomixa jest naprawdę łatwy.
Aby wykonać te pyszne muffinki Thermomix na początku rozpuść masło w 50 stopniach przez 3 minuty. Odczekaj chwilę, aż przestygnie. Dodaj pozostałe mokre składniki i wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i ponownie wymieszaj. Foremki na muffinki wypełnij do połowy. Na środek ciasta wyłóż pół łyżeczki dżemu i przykryj całość jeszcze łyżką ciasta. Piecz muffinki przez 20-25 minut w 190 stopniach. Gotowe, wystudzone muffinki polej lukrem lub posyp cukrem pudrem. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić muffinki w Thermomixie. Sami widzicie, że to prosty przepis. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, więc będzie to również świetna zabawa dla dzieci.
Do wykonania muffinek konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu babeczkom. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.
Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.
Koniecznie sprawdźcie przepis na te szybkie muffinki. Będą najlepsze z dodatkami na słodko, ale w środku możesz umieścić np. kostkę gorzkiej czekolady. Podsumowując pyszne muffinki na bazie bananów doskonale sprawdzą się na deser. Proste babeczki, które spokojnie można postawić na wigilijnym stole. Babeczki, czyli
muffinki nadziane makiem
, a dokładniej gotowym nadzieniem makowym razem z bakaliami. Proste i pyszne. Zrobienie ich zajmie Wam 5 minut, potem 20 minut w piekarniku, lukier… i voila. W pół godziny gotowe będą pyszne muffinki, które zrobią furorę podczas Świąt. 🙂
U mnie zrobiły przed Świętami, a na wigilijnym stole na pewno się znajdą. Po pierwsze są pyszne, po drugie z makiem (uwielbiam mak), a po trzecie szybkie i zawsze się udają. Ja swoje
muffinki z makiem
udekorowałam lukrem i świeżą żurawiną. Lubię smak kwaskowatej żurawiny w połączeniu ze słodyczą cukru i aromatem maku. Ale można przybrać je dowolnie lub zostawić tylko pod osłonką z lukru. Smacznego.

Składniki na pyszne muffinki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • pszennej
  • borówki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • masa cukrowa/lukier plastyczny (600g cukru pudru,100g glukozy,3 łyżeczki żelatyny
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • czekolada
  • 2 łyżeczki proszku waniliowego
  • wiśnie
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka

pyszne muffinki Przygotowanie:

Zobacz także: inny ciekawy przepis

Robienie pysznych muffinek: Przed dodaniem reszty połącz wszystkie suche składniki w misce. Wszystko miksuję przez około pięć minut w blenderze. Wlej ciasto do foremek na muffiny za pomocą papilotek. Herbatniki były wypełnione alkoholowymi wiśniami, jagodami i czekoladą. W temperaturze 180 stopni C odstaw ciastka do ostygnięcia na 20 minut. W międzyczasie robię lukier plastyczny i masę cukrową. Wyrabiam ręcznie po uprzednim wymieszaniu składników na lukier w mikserze. Oprawiając i usuwając ciastka, mogę nadać im dowolny kształt.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *