Co zrobić, jeśli mamy ochotę na pączki a akurat nie mamy jajek? Albo kiedy goście lub domownicy masą uczulenie na któryś z tych składników? Nie trzeba rezygnować z domowych pączków ale użyć tego przepisu. Jest tani i łatwy w wykonaniu. Pączki są inne niż sklepowe ale też smaczne.
Składniki na tanie pączki:
- wiórki czekoladowe
- 4 łyżki cukru
- 30 ml oleju
- 80 g drożdży
- 300 ml wody
- dodatkowo:
- 1,5 tabliczki czekolady deserowej
- 2 litry oleju do smażenia
- 5 łyżek mleka
- 500 g mąki
- 1/2 słoiczka masła orzechowego
- 2 łyżki spirytusu
- Składniki (20 sztuk trochę mniejszych niż sklepowe)
tanie pączki Jak zrobić:
Zobacz również: inny przepis
1. Podziel mąkę do misek. Wmieszaj pokruszone drożdże do wody o temperaturze 40°C, a następnie odstaw na dziesięć minut przed podaniem. Następnie po chwili wymieszaj spirytus z olejem. Manipuluj ciastem, aż będzie gładkie i wszechstronne. 2. Mieszankę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut i przykryć ściereczką. Po 60 minutach wymieszaj pałkarz, aby wypuścić z niego powietrze i pozwól mu odpocząć przez kolejne pół godziny. Uformuj z ciasta kulki i umieść je na oprószonym mąką blacie. Po przykryciu ściereczką odstawić. 3. W międzyczasie smażymy pączki w oleju o temperaturze 175°C na złoty kolor z obu stron. Zredukować do kawałka wielkości ręcznika. Rozłóż masło orzechowe na pączkach za pomocą szprycy. Gdy czekolada rozpuści się w parze, wlej ją do mleka. Po wysmarowaniu pączków posyp wiórkami ich najwyższe miejsca.
Dodaj komentarz