Przepis na tanie pączki (bez jajek i masła

Co zrobić, jeśli mamy ochotę na pączki a akurat nie mamy jajek? Albo kiedy goście lub domownicy masą uczulenie na któryś z tych składników? Nie trzeba rezygnować z domowych pączków ale użyć tego przepisu. Jest tani i łatwy w wykonaniu. Pączki są inne niż sklepowe ale też smaczne.

Składniki na tanie pączki:

  • wiórki czekoladowe
  • 4 łyżki cukru
  • 30 ml oleju
  • 80 g drożdży
  • 300 ml wody
  • dodatkowo:
  • 1,5 tabliczki czekolady deserowej
  • 2 litry oleju do smażenia
  • 5 łyżek mleka
  • 500 g mąki
  • 1/2 słoiczka masła orzechowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • Składniki (20 sztuk trochę mniejszych niż sklepowe)

tanie pączki Jak zrobić:

Zobacz również: inny przepis

1. Podziel mąkę do misek. Wmieszaj pokruszone drożdże do wody o temperaturze 40°C, a następnie odstaw na dziesięć minut przed podaniem. Następnie po chwili wymieszaj spirytus z olejem. Manipuluj ciastem, aż będzie gładkie i wszechstronne. 2. Mieszankę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut i przykryć ściereczką. Po 60 minutach wymieszaj pałkarz, aby wypuścić z niego powietrze i pozwól mu odpocząć przez kolejne pół godziny. Uformuj z ciasta kulki i umieść je na oprószonym mąką blacie. Po przykryciu ściereczką odstawić. 3. W międzyczasie smażymy pączki w oleju o temperaturze 175°C na złoty kolor z obu stron. Zredukować do kawałka wielkości ręcznika. Rozłóż masło orzechowe na pączkach za pomocą szprycy. Gdy czekolada rozpuści się w parze, wlej ją do mleka. Po wysmarowaniu pączków posyp wiórkami ich najwyższe miejsca.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *