Przepis na Wielkanocne babeczki mocno czekoladowe

Dzisiaj znowu trochę słodkości na święta. Kolejna propozycja na małe babeczki – tym razem mocno czekoladowe, które doskonale komponują się ze śmietanową masą na bazie serka mascarpone. Fajnym pomysłem jest również dodanie do babeczki owocowego dodatku.

babeczki mocno czekoladowe – lista składników:

  • MASA ŚMIETANOWA
  • Mąka pszenna 1 i 1/i4 szklanki
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Masło 120 g.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Gorzka czekolada 60 g.
  • Kakao 5
  • Wiśnie z kompotu bez pestek
  • DEKORACJA
  • Jajka 2 duże szt.
  • BABECZKI
  • Śmietanka kremówka 30% 250 ml
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Mascarpone 250g.
  • Śmietana kwaśna 3-4 łyżki
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

babeczki mocno czekoladowe Jak przygotować

Zobacz również: inny przepis

MANKIETY W garnku rozpuść masło. Dodaj połamaną czekoladę i poczekaj, aż się rozpuści, a następnie wyłącz palnik. Zaczynając od przodu, całkowicie włącz przesiane kakao. Rozluźnij się dalej. Za pomocą sita wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Po dodaniu masy czekoladowej zmniejsz obroty blendera i całkowicie zmiksuj cukier z całymi jajkami. Następnie delikatnie, ale dokładnie wymieszaj mąkę, mąkę w proszku, sodę i śmietankę. Przygotuj na 30 do godziny w 170 stopniach na patelni z babeczkami z papierowymi kubkami. 2 MASA ŚMIETANOWA Śmietankę 30% ubij mikserem na puszystą masę. Stopniowo ubijaj cukier i mascarpone, aż będzie puszyste. 3 PODAJ FILIŻANKI Wydrąż środek schłodzonych babeczek, napełnij je kilkoma wiśniami, a następnie przykryj kremową mieszanką. Rozgniecionym ciastem z wydrążonego środka należy posypać wierzch masy. Można polać zrelaksowaną czekoladą lub lukrem czekoladowym. 4 Ciesz się 🙂


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *