włoskie pączki – składniki:
- 6 żółtek,
- skórka starta z cytryny
- 20g świeżych drożdży
- pszennej
- 275 g mąki
- 450ml mleka
- pszennej
- 100g cukru,
- 125ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 40g mąki
- Ciasto
- 275g mąki
- 70g cukru,
- 100g stopionej margaryny
- cukier waniliowy.
- 3 jajka
- 125ml wody,
- Krem
- łyżka esencji waniliowej,
włoskie pączki Jak zrobić:
Zobacz również: ciasteczka gryczane
Włoskie pączki z kremem budyniowym: Należy dodać drożdże dyniowe, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru i letnie mleko. Po dokładnym wymieszaniu odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po przefiltrowaniu dwóch rodzajów mąki dodać nadmiar cukru, sól, wodę, rozpuszczoną letnią margarynę, masę waniliową, jajka i zing cytrynowy. Mieszać. Po dodaniu wyrośniętego zaczynu masę należy ugniatać przez około dziesięć minut, w razie potrzeby dodając dodatkową mąkę. Przykryj tkaniną i pozwól sobie wznosić się przez półtorej godziny. Następnie zwiń w gr. 1 cm i zataczaj koła szklanką. Odłóż na bok, podczas gdy kółka rosną. Za pomocą frytownicy smażymy z obu stron na złoty kolor w oleju o temperaturze 180 stopni. Następnie odrzuć nadmiar tłuszczu. Ochłodź to. 2. Śmietanka: Mleko w kieszeni powietrznej. W pozostałym mleku dokładnie wymieszaj mąkę, cukier i żółtka. Wlać mieszaninę do bulgoczącego mleka. Ciągle mieszając, gotuj, aż zgęstnieje. Fajny. Nadzienie należy włożyć do zimnych pączków. Podawać przykryte lub posypane cukrem pudrem.
Dodaj komentarz