Muffinki w wersji wytrawnej, z dodatkiem żółtego sera i szynki. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki na wytrawne muffinki z szynką i serem:
- papryka ostra 1/2 łyżeczki
- olej rzepakowy 100 ml
- mąka pszenna 300 gram
- sól
- mleko 1 szklanka
- pieprz
- ser żółty 100 gram
- szynka wędzona 200 gram
- proszek do pieczenia 4 łyżeczki
wytrawne muffinki z szynką i serem Jak zrobić:
Zobacz również: inny przepis
1. Wędzoną szynkę i cheddar należy pokroić w małe, trójwymiarowe kwadraty. Połącz mąkę i proszek do pieczenia w dużej misce. W innej misce połącz jajka, olej i mleko. Mieszamy trzepaczką. Łączniki suche należy mieszać z łącznikami mokrymi do momentu ich połączenia. Dodaj paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj cheddar i szynkę z hitterem przed opróżnieniem go do naczynia do pieczenia wyłożonego papierowymi kubkami. Muffinki pieczemy z termoobiegiem przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy na ciepło lub na zimno. Weź udział w posiłku 🙂
Dodaj komentarz