Przepis na Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

pyszny, sycący sposób na naleśniki

zapiekane naleśniki z mięsem mielonym – lista składników:

  • sól, pieprz
  • bazylia 1/2 łyżeczki
  • sól
  • słodka papryka i oregano po 1 łyżeczce
  • czosnek 1 ząbek
  • czosnek 2 ząbki
  • mięso mielone (u mnie z indyka) 25 dag
  • cebula 1
  • pomidory z puszki 1/2 puszki
  • bulion 1/2 szkl.
  • pomidory z puszki 1/2 puszki
  • Naleśniki z ulubionego przepisu 6 szt.
  • dodatkowo:
  • Farsz:
  • Sos pomidorowy:
  • ser żółty 10 dag

zapiekane naleśniki z mięsem mielonym Przygotowanie:

Zobacz również: inny przepis

Zrób naleśniki. Farsz: Po pokrojeniu cebuli i podsmażeniu jej na oleju dodać drobno posiekany czosnek i od razu podsmażyć. Przed dodaniem mięsa mielonego wymieszaj oregano, sól, pieprz i słodką paprykę. Ciągle mieszając, gotuj, aż mięso będzie całkowicie smażone. Po dodaniu pomidorów z puszki i podsmażaniu przez kilka sekund dodać bulion i gotować przez około 5 minut. do uwolnienia części sosu. Polewa do pomidorów: Dodaj pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem i bazylią po uprzednim posiekaniu czosnku i krótkim podsmażeniu na oleju. Na małym ogniu gotuj przez kilka sekund, aż sos zacznie gęstnieć. Zawiń naleśniki w rulon lub, jak ja, w kopertę w naczyniu żaroodpornym z farszem mięsnym (około 1,5 do 2 łyżek stołowych na porcję). Posmarować puree z pomidorów 2 i gotować w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Przed dodaniem startego sera zapiekać jeszcze przez pięć minut. 3 Smacznego 🙂


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *