gofry z mięsem – składniki:
- sól
- 40 dag mielonego mięsa
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki startego parmezanu
- pieprz
- 150 ml jogurtu
- 6 łyżek sosu tatarskiego
- 1 łyżka oregano
- 20 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- olej
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cebula
- 1 ogórek sałatkowy
- 4 liście sałaty
- 1 duży pomidor
- 10 dag rozpuszczonego masła
gofry z mięsem Przygotowanie
Zobacz również: inna receptura
Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszać z ostudzoną margaryną. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, oregano, sól i pieprz do smaku, kontynuując ubijanie. Jogurt dokładnie wymieszać z utartym serem. Dobrze wymieszaj białka jaj. Połącz to z ciastem. Zrób sobie przerwę na 15 minut. 2 Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Dodać do mielonego mięsa tuż obok bułki tartej. Dodać musztardę, sól i pieprz i dokładnie zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ułóż go w 4 kolosalne, okrągłe kotlety. Użyj ręcznika papierowego do osuszenia sałaty, ogórka i pomidora po spłukaniu. Liście sałaty pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój pomidora na 8 kawałków. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój ogórek na długie, cienkie plasterki. 3: Używając gofrownicy, ugotuj ciasto na osiem gofrów. przygotowane do lekkiego przestudzenia i ewentualnie doprawione słodką mieloną papryką. Rozgrzej olej na patelni. Grilluj hamburgery z obu stron. 4 Rozłóż plasterki pomidora i sałaty na wierzchu każdego z czterech gofrów. Rozłóż sos. Na to ułożyć ogórka, kotlety i pozostałe gofry. źródło: Tini
Dodaj komentarz